Što je &Ballet?

 

 

 

&Ballet klasični je balet prilagođen rekreativcima u smislu biomehanike, pedagogije i generalnog pristupa tijelu i duhu, i upravo po tome različit je od klasičnog baleta. Svrha mu je rekreativne prirode, a cilj je prije svega  zdravlje tijela.

&Ballet uspostavlja balans tijela i duha te kao rezultat omogućuje i SJAJAN IZGLED primjeren svakome u odnosu na njegovu genetiku i mogućnosti, odnosno OPTIMALNO TIJELO.

Obogaćen je vježbama i motoričkim zadacima koji imaju svrhu ostvariti uravnoteženu tjelesnu aktivnost i razvoj, ispravljanje ili olakšavanje poteškoća te opću pokretljivost, snagu, kondiciju i gracioznost bez obzira na životnu dob. Zabavan je i edukativan.

 

 

Kako je nastao?

 

 

 

&Ballet osmislila je Andrea Solomun, balerina i baletna pedagoginja, voditeljica plesnog centra Andrea’s Room te koreografkinja i osnivačica grupe Dance Company &M.

Nastao je na temeljima praktičnog rada s rekreativcima tijekom razdoblja od punih deset godina. Sadrži skup znanja klasičnog baletnog gradiva osnovne baletne škole prilagođenog metodički i biomehanički rekreativnim plesačima klasičnoga baleta.

Koristio se i koristi se u studiju Dance Center Andrea’s Room te je kao rekreativni balet programski oformljen u svome punome obliku 2015. godine. Te je godine dobio svoj finalni oblik i od tada se primjenjuje u radu s polaznicima Andrea’s Rooma. Budući da se primjenjuje u radu sa stvarnim osobama, provjeren je i dokazano uspješan.

Dodatno, sadrži važnu komponentu istraživačkog rada zbog primjene klasičnog baleta u radu s prosječnim osobama koje nikada nisu plesale, a često se prethodno nisu bavile nikakvim fizičkim aktivnostima.

 

 

Detaljnije o koristima &Balleta:

 

 

 

Biomehanika tijela u &Balletu ima iznimnu važnost zbog utjecaja na tjelesno zdravlje polaznika. &Ballet ima za cilj ne samo sprečavanje ozljeda već svojim biomehaničkim pristupom utječe na to da se tijelo osposobi za kvalitetniji i zdraviji svakodnevni život. &Ballet koristi se nizom modifikacija s ciljem individualnog pristupa tijelu i fizičkim sposobnostima polaznika.

Pomaže, a često i permanentno rješava (ovisno o vremenu koje je uloženo u rad i redovitosti) sljedeće tegobe: platfus, krivi gaz stopala, probleme s koljenima, povećava smanjenu mobilnost zdjelice i kukova, osnažuje oslabljenu i disfunkcionalnu muskulaturu cijeloga tijela, izgrađuje snažan core tijela koji rasterećuje kralježnicu i time utječe na ubrzano rješavanje problema poput skolioze, kifoze ili lordoze. Ima sjajne rezultate na smanjenju kifoze i lordoze zbog svoje mehanike rada i opće poznatog pojma „podizanja pelvisa“. Vraća smanjenu mobilnost ramenog svoda i pomaže u aktivaciji vratnih mišića pa time smanjuje i probleme s vratnom kralježnicom. Osnažuje gluteuse, kvadricepse i bicepse nogu pa na taj način vraća snagu nogama i povećava stabilnost tijela. Poznat je po smanjenju boli lumbalne kralježnice uslijed predugog i prečestog sjedenja ili stajanja. Obuhvaća i kardiovaskularne vježbe pa se time radi i na zdravlju srca i općenitoj kondiciji organizma.

Kardiovaskularna komponenta &Balleta utječe na opću fizičku sposobnost i spremnost. Uz nove fizičke i motoričke sposobnosti, polaznici stječu i zamjetnu razinu kondicije.

Bavljenje &Balletom podrazumijeva i sadrži teoriju rada i sam rad koraka i baletnih „koreografija“ (vježbi) te niz motoričkih zadataka čije savladavanje rezultira izgradnjom novih živčanih struktura.

Zbog simetrije potrebne za izvođenje baleta u &Balletu vrlo se brzo detektiraju asimetrične tegobe na tijelu polaznika, odnosno disbalansi koji u životu polaznika najčešće zbog fizičke kompenzacije za posljedicu imaju probleme s kralježnicom (lordoza, kifoza, skolioza), kukovima (rotacija zdjelice ili smanjena mobilnost), stopalima (platfus, hallux valgus…), koljenima (bolna koljena i nemogućnost obavljanja običnih radnji poput čučnja) i brojne druge poteškoće. Stoga je jedan od glavnih ciljeva &Balleta vraćanje balansa putem specifičnog biomehaničkog rada na tijelu.

Izuzetno je edukativan za polaznike u smislu razumijevanja anatomije i samim time percepcije i osvještavanja vlastitoga tijela.

&Ballet izgrađuje izduženo, vretenasto, lijepo definirano tijelo. Poboljšava generalno držanje i općenito utječe na gracioznije i finije kretanje tijela. Kao i sve plesne aktivnosti, smanjuje osjećaj depresije i manjak motivacije jer utječe na lučenje hormona sreće i time potiče polaznike na pozitivan pristup vježbanju, prihvaćanju vlastitog tijela, izgleda, a time i sebe samih. Ima apsolutno pozitivan utjecaj na životni stil svakoga tko ga prakticira.

Dob, spol, kao ni prethodna edukacija te generalne fizičke predispozicije – ne uvjetuju mogućnost bavljenja &Balletom. On je jednostavno za svakoga.

 

 

Kako izgleda sat?

 

 

 

Sat &Balleta zovemo &Ballet class (klas). Traje 60 minuta. Radi se isključivo “na sredini”, bez uobičajene upotrebe štapa za rad koji je usvojeni oblik rada prvoga dijela klasa klasičnog baleta. Razlog tome kvalitetniji su rezultati sveukupne stabilnosti tijela kao i mnogo brže postavljanja tijela kod odraslih osoba potrebnog za rad &Balleta. Sat se sastoji od sljedećih dijelova: kratkog zagrijavanja od pet do sedam minuta ciljano osmišljenog za daljnji rad klasa &Balleta, o kojem će biti riječi u nastavku teksta, te kratkog stretchinga na kraju.

Opseg gradiva u &Balletu obuhvaća većinu osnovnoškolskog gradiva klasične baletne škole. Postoji razlika u vremenu potrebnom za prenošenje gradiva koje traje dulje te u redoslijedu rada na pojedinim koracima. Također, gradivo &Balleta sadrži brojne dodane vježbe kojima je svrha osnaživanje tijela i povećanje mobilnosti dijelova tijela koji u baletu izvršavaju pojedine fizičke radnje, a koje mogu pojedinom polazniku biti otežane zbog genetike i građe tijela.

 

&Ballet Levels:

1. &Ballet Beginners – A1

2. &Ballet Beginners – A2

3. &Ballet Beginners – B

4. &Ballet Beginners – C

5. &Ballet Intermediate – INT

6. &Ballet Advanced – ADV

 

Želite postati instruktor/ica &Balleta?